Tillgnglighetsanpassade stigar i Skagshamn

Tryggar föräldrar – Älskade barn

Tryggare föräldrar-Älskade barn

Syfte

  • Uppnå tryggare uppväxtvillkor för barn och unga boende i Örnsköldsviks kommun oavsett bakgrund genom:
  • att stärka föräldrar i sin föräldraroll.
  • att stärka föräldrars kunskap och delaktighet i insatser som rör familjen och familjens situation i Sverige.
  • att erbjuda säkra, pedagogiska aktiviteter för barn i Björna och Mellansel.

Mål: 

Trygga Föräldrar – Älskade Barn vill stärka asylsökande och nyanlända familjer genom att tillhandahålla ett anpassat stöd i frågor som rör att vara förälder i Sverige. Insatsen blir således samhällsorienterande utifrån en förälders perspektiv men ämnar även att stärka föräldrar att själva vara starka aktörer i sin egen och sin familjs process.

 

Projektet vill nå följande mål för att uppfylla detta syfte:

  • Föräldrar har blivit stärkta i sin föräldraroll,
  • Föräldrar har mer kunskap om och är mer delaktiga i insatser som rör familjen och familjens situation i Sverige, och
  • Barn erbjuds meningsfulla pedagogiska aktiviteter i anslutning till föräldraaktiviteterna.

Målgrupp

Målgruppen är asylsökande och nyanlända familjer med fokus på föräldrar och andra vårdnadshavare.

Kort fakta

Projektägare: Örnsköldsviks kommun

Projekttid: 2020

Samverkande parter: Region Västernorrland, Rädda Barnens Riksförbund, Studiefrämjandet

Kontaktperson: Hanna Coleman Örnsköldsviks kommun, Ulrika Hagström Rädda Barnen


Tillgnglighetsanpassade stigar i Skagshamn

Förstärkt budget- och skuldrådgivning

Kommunen har enligt lag, ansvar för att erbjuda budget- och skuldrådgivning till medborgarna. I det arbetet har det uppmärksammats att ett större antal nyanlända har hamnat i skuld på grund av okunskap om hur samhället fungerar. Tjänstepersoner som möter målgruppen har många gånger inga specialkunskaper om skulder och dess konsekvenser, skuldsanering och konsumentkunskap. Inom kommunens budget- och skuldrådgivningsverksamheten har det framkommit att det behövs informationsinsatser för att förhindra överskuldsättning och sprida kunskap om hushållsekonomi och konsumentkunskap till de nyanlända, men även till de tjänstepersoner som dagligen träffar målgruppen. Målgruppen kan ha svårt att förstå hur det svenska samhället fungerar på grund av kulturskillnader och språkförbistring. Vidare har det uppmärksammats att redan överskuldsatta nyanlända behöver få hjälp att komma till rätta med en fungerande hushållsekonomi samt att förebygga skuldsättning. Inom ett samhälle är det ett flertal myndigheter och organisationer som möter målgruppen.

Syfte

Syftet med projektet består av tre delar. Första delen av projektets syfte är att med informationsinsatser förhindra överskuldsättning och sprida kunskap om hushållsekonomi och konsumenträtt till de nyanlända, men även till de tjänstepersoner som dagligen träffar målgruppen.  Andra delen av syftet är att nyanläda som redan är överskuldsatta ska få hjälp att komma till en fungerande hushålls ekonomi samt att förebygga ny skuldsättning.
Samt tredje delen av syftet är att genom projektet ta fram material och metoder för att förstärka kommunens befintliga verksamheter och arbeta mot en permanent implementering av projektet.

Mål

Genom information och rådgivning ska projektet på lång sikt hjälpa målgruppen att inte hamna i överskuldsättning och för de inom målgruppen som redan befinner sig i skuld ska få hjälp att ta ta sig ur det. Att ha en ekonomi i balans främjar en bättre hälsa för barn och vuxna. Med en bättre hälsa ökar motivationen till att ta sig ut i arbete, vilket i längden skulle leda till lägre samhällskostnader och förhoppningsvis även mindre kriminalitet.

Delmål 1:  Målgruppen ska ha kunskap om vart de kan vända sig för råd i budget- och skuld frågor, samt i konsumentfrågor. Målgruppen ska ha kunskap om vart de kan vända sig för råd i budget- och skuld frågor, samt i konsumentfrågor.

Delmål 2: Säkerställa att samhällskunskapen innehåller tillräcklig information om budget och skuld frågor, samt konsumentkunskap. 80 % av målgruppen klarar kunskapsfrågor i enkät efter avklarad information

Målgrupp

Målgruppen för projektet är i huvudsak nyanlända vuxna inom Örnsköldsviks kommun som är i behov av information och rådgivning om budget, överskuldsättning, hushållsekonomi och konsumentkunskap. Indirekt kommer projektet även att beröra barn, eftersom föräldrarna får en ökad kunskap om hur det svenska samhället fungerar när det gäller hushållsekonomi och konsumentlagar. Inom kommunens budget- och skuldrådgivning har det visat sig att den här målgruppen är en stor del av de som kommer i kontakt med verksamheten. .

 

Kort fakta

Projektägare: Örnsköldsviks kommun

Samverkande parter: Kronofogdemyndigheten, Arbetsförmedlingen


Tillgnglighetsanpassade stigar i Skagshamn

Lärlingsvux

Projektet riktar sig till en början till unga vuxna som inte etablerat sig på arbetsmarknaden och de behöver extra insatser för att bli anställningsbara. Eleverna kommer att påbörja en Vård- och omsorgsutbildning mot undersköterska där undervisningen kommer att ske 70% av utbildningstiden ute på en arbetsplats, arbetsplatsförlagt lärande, tillsammans med en handledare som har stöd av yrkeslärare. I de fall där det finns brister i det svenska språket får elev och handledare även stöd från språklärare ute på APL. De resterande 30% görs inne på skolan där språk- och yrkesutbildning vävs samman även där vid behov.

Syfte

 

Mål

Målet är att unga vuxna både med annat modersmål än svenska samt de som har svenska som modersmål ska etablera sig på arbetsmarknaden efter genomgången utbildning. Ett annat mål är att Lärlingsvux ska bli en naturlig del av kompetensförsörjningen i Örnsköldsviks kommun.

Målgrupp

Unga vuxna med annat modersmål än svenska

Remiss

 

Kontakt

Vuxen

Kort fakta

Projektägare: Örnsköldsviks kommun, bildningsförvaltningen

Samverkande parter:  Arbetsförmedlingen.

Kontaktperson projekt:


Tillgnglighetsanpassade stigar i Skagshamn

Projekt Äpplet

Hälso- och sjukvården och Försäkringskassan har skilda roller i sjukskrivningsprocessen men båda parter har ett ansvar för att i nära samverkan bidra till en process som har patientens/den försäkrades bästa som mål. Parterna behöver samverka mer än någonsin då det rent konkret kommer behövas fler kontakter och fler informativa möten parterna emellan.

Försäkringskassan i Örnsköldsvik har under flera år samarbetat i olika projekt delvis finansierade av Samordningsförbundet tillsammans med den regiondrivna primärvården och Landstinget/Regionen på specifika Hälsocentraler (HC) och en sjukhusklinik (HC Ankaret och HC Domsjö samt Vuxenpsykiatrin). Delar av de fleråriga projekten på Vuxenpsykiatrin och HC Ankaret implementerades i ordinarie verksamhet efter projekttiden. Bland annat har Försäkringskassan haft försäkringsutredare på plats hos dessa aktörer veckovis. Projektet på HC Domsjö avslutas vid utgången av 2019. Projekten ovan har varit framgångsrika utifrån det mål som sattes vilket var att öka kunskap och insikt hos vardera parten om verksamhet, uppdrag och regelverk samt att underlätta för individen i form av bättre tillgänglighet och gemensamma informationer och planeringar för återgång i arbete och därmed ett ökat mått av egen försörjning för kommunens invånare. Vi såg också att det fortfarande fanns ett glapp i form av ömsesidig kunskap om vårdens- respektive Försäkringskassans regeringsuppdrag. Det kunde vara på både individuell och strukturell nivå men oavsett orsak så drabbade denna okunskap inte sällan individen som hamnade i kläm.  En aktör som har ett mycket stort ansvar för individens arbetslivsinriktade rehabilitering i samklang med vårdplaneringen är arbetsgivaren. Utan arbetsgivarens tidiga involvering i vårdplan och kartläggning av möjligheter för individen haltar kedjan betydligt och individens återgång försvåras. Vi ville i detta projekt tillsammans verka för att på ett betydligt tidigare och mer rutinmässigt sätt involvera arbetsgivaren i individens rehabilitering.

Syfte

Syftet med insatsen var att ytterligare förbättra samarbetet mellan parterna genom att öka och vidmakthålla kunskapsnivåer enligt ovan beskrivning. Vi ville också generera en överföring av kunskaper HC emellan och även mellan HC och klinikerna.

Utöver detta ville vi hitta bra vägar för att gemensamt involvera arbetsgivare tidigt i planeringen av rehabiliteringsprocessen till fördel för individen. Målet var att vi på ett bättre sätt skulle kunna stötta individer åter till arbete eller studier genom en informerad och konstruktiv dialog och gemensamma budskap och planeringar där arbetsgivaren involveras mycket tidigt i sjukskrivningsprocessen.

Mål

1.      Utveckla ett bättre arbetssätt att stötta individer åter till arbete eller studier genom en informerad och konstruktiv dialog och gemensamma budskap och planeringar.

2.      Syftet med projektet är att ytterligare förbättra samarbetet mellan parterna genom att öka och vidmakthålla kunskapsnivåer.

3.      Hitta bra vägar för att gemensamt involvera arbetsgivare tidigt i planeringen av rehabiliteringsprocessen till fördel för individen

Målgrupp

Personer i arbetsför ålder som uppbär eller riskerar uppbära sjukpenning eller rehabiliteringsersättning och som söker hälso- och sjukvården för medicinsk bedömning eller har behov av samordnad rehabilitering.  Ytterligare viktiga målgrupper har även varit de professioner som arbetar med sjukskrivningsprocessen och har ett regeringsuppdrag i rehabiliteringsprocessen. Det har då främst gällt läkare, REKO, FU och de sjukskrivnas arbetsgivare.

Kontakt


Tillgnglighetsanpassade stigar i Skagshamn

Port 5 Unga vuxna

Personer som står långt från arbetsmarknaden och som inte direkt utan förberedelse kan ta del av Arbetsförmedlingens utbud av rehabiliteringstjänster behöver en förebyggande rehabilitering innan arbetsplatsnära rehabilitering är aktuell.

Denna arena och form av rehabilitering saknas fortfarande i samhället idag. Förlängning av tidigare lyckat projekt då parternas bedömning är att insatsen genom åren har stärkt deltagande individers resa mot egen försörjning. Övergångar mot gemensam kartläggning och sjukersättning påvisar detta. I annat fall finns det efter avslutad insats en bättre planering framåt mot nästa steg än vad fallet var innan insatsen. Rehabiliteringen som erbjuds hos Vidare Vy sker i samarbetade med kommunens arbetsmarknadsenhet, Startpunkten, där personer får träffa en handläggare/arbetsterapeut. Försäkringsutredarna (FU) på Försäkringskassan som arbetar med samordning av rehabilitering jobbar nära arbetsmarknadshandläggare/arbetsterapeuter och coacher på Startpunkten för att tidigt kunna samordna och utföra tillsyn av den insats som genomförs.

Syfte

Arbetsmarknadshandläggare/arbetsterapeuter inom Arbetsmarknadsenheten arbetar tillsammans med arbetsmarknadscoacher för att ge Försäkringskassan ett underlag där arbetsförmåga beskrivs för att möjliggöra fortsatt planering mot återgång i arbete.

Mål

Målet är att stärka de individer som uppbär sjukpenning eller aktivitetsersättning inför återgång till arbete, studier eller Arbetsförmedlingens tjänster och att därmed förkorta tiden som sjukskriven från arbetsmarknaden.

Målgrupp

Personer som är sjukskrivna eller uppbär aktivitetsersättning och står så långt från arbetsmarknaden att man inte kan ta del av Arbetsförmedlingens utbud av rehabiliteringstjänster, utan behöver en period för att bli redo för mer aktiv rehabilitering. Personer med psykiska diagnoser och sociala funktionshinder samt personer med fysiska funktionshinder och social problematik.

Remiss

Försäkringskassa remitterad till arbetsmarknadsenheten.

Kontakt

Helen Berglund.


Samordningsförbundet Örnsköldsvik FINSAM Verksamhet Livet Kliv Nästa steg 1

Första linje psykisk ohälsa HC ankaret

Psykisk ohälsa ökar bland yngre personer i arbetsför ålder och likaså andelen sjukskrivningar till följd av detta. Patienten får idag först en läkartid för att sedan remitteras till psykolog för en bedömning inför eventuell behandling.

Idag är väntetiden till psykolog nästan 6 månader vilket innebär en flaskhals gällande personer med psykisk ohälsa. Vi vill förändra och effektivisera patientflödet kring denna patientgrupp genom att ta bort remisskravet från läkare till psykolog som innebär, inte bara fler läkartider till andra patientgrupper, utan också en ökad kvalité och tillgänglighet för våra medborgare med psykisk ohälsa. Vi vill också utveckla samarbetet mellan psykolog och rehabkoordinator i svårare sjukskrivnings- och rehabiliteringsärenden för att ge snabbare hjälp till aktuell patient och i förlängningen använda rätt resurs, rätt vårdnivå till rätt patientärende.

Syfte

Öka tillgängligheten till psykologisk bedömning/behandling för våra invånare med psykisk ohälsa samt effektivisera arbetssättet för patienter med sjukskrivnings- och rehabiliteringsbehov för snabbare återgång i arbete.

Mål

Ökad tillgänglighet för patienter med psykisk ohälsa samt effektivare flöde i sjukskrivning- och rehabiliteringsprocessen.

Målgrupp

Patienter med psykisk ohälsa.

Remiss

Ordinarie remissförfarande inom primärvården.

Kontakt

Hälsocentralen Ankaret, psykolog och rehabkoordinator.

Kort fakta

Projektägare: Hälsocentralen Ankaret.

Samverkande parter: Örnsköldsviks kommun.

Kontaktperson projekt: Liza Olsson, .


Plattform U Ornskoldsvik Samordningsforbund FINSAM webb

Plattform U

Unga vuxna som av olika anledningar står en bit från arbetsmarknaden och har ett behov av längre stöd för att komma vidare mot egenförsörjning (arbete/ utbildning). Individen kan delta i verksamheten via bistånd, hänvisning från myndighet eller på egen ansökan (förebyggande/ uppsökande).

Plattform U är en coachande är till viss del öppen, d v s individen kan komma till en början utan anvisning/ biståndsbedömning. Uppvisat behov avgör om aktiviteten övergår till någon annan typ av aktivitet. De aktiviteter som erbjuds är coachande samtal, grupputbildningsblock, inblick i olika studieformer, förberedande praktik och arbetsmarknadsåtgärd inför arbete. För att möjliggöra ett bra underlag för bedömning om individens behov av stöd i aktiviteter, exempelvis i ett arbete, kommer en arbetsterapeut att arbeta med aktivitetsförmågebedömningar utifrån specificerat uppdrag.

Mål

  • Att stötta ungdomar på vägen mot arbete eller studier.
  • Att samarbetet intensifieras mellan olika samverkanspartners så att ungdomarna så snabbt som möjligt kommer in i en stärkande aktivitet.
  • Att erbjuda alla som har ett behov av 7TJUGO denna insats, genom att utöka ingångarna.
  • Samverka för att skapa fler platser för arbetslivsinriktad rehabilitering
  • Att vara en uppsökande verksamhet.
  • Att tydliggöra möjligheter att gå vidare från aktiviteter via AME.
  • Att fortsätta utveckla samarbetet med vuxenutbildningens studievägledare.

Målgrupp

Unga vuxna mellan 16-30 år.

Remiss

Verksamheten är till viss del öppen, d v s individen kan komma till en början utan anvisning/ biståndsbedömning.

Kontaktuppgifter

Sedan 2025 finanseras inte Plattform U av Samordningsförbundet Örnsköldsvik, utan är en ordinarie verksamhet inom Örnsköldsviks kommun. Mer information finns här: Info plattform U

E-post:

Plattform U logo webb

Kort fakta

Projektägare: Örnsköldsviks kommun.

Samverkande parter: Örnsköldsviks kommun, Region Västernorrland, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan.

Kontaktperson projekt: Susannah Kroon, .