Hälso- och sjukvården och Försäkringskassan har skilda roller i sjukskrivningsprocessen men båda parter har ett ansvar för att i nära samverkan bidra till en process som har patientens/den försäkrades bästa som mål. Parterna behöver samverka mer än någonsin då det rent konkret kommer behövas fler kontakter och fler informativa möten parterna emellan.

Försäkringskassan i Örnsköldsvik har under flera år samarbetat i olika projekt delvis finansierade av Samordningsförbundet tillsammans med den regiondrivna primärvården och Landstinget/Regionen på specifika Hälsocentraler (HC) och en sjukhusklinik (HC Ankaret och HC Domsjö samt Vuxenpsykiatrin). Delar av de fleråriga projekten på Vuxenpsykiatrin och HC Ankaret implementerades i ordinarie verksamhet efter projekttiden. Bland annat har Försäkringskassan haft försäkringsutredare på plats hos dessa aktörer veckovis. Projektet på HC Domsjö avslutas vid utgången av 2019. Projekten ovan har varit framgångsrika utifrån det mål som sattes vilket var att öka kunskap och insikt hos vardera parten om verksamhet, uppdrag och regelverk samt att underlätta för individen i form av bättre tillgänglighet och gemensamma informationer och planeringar för återgång i arbete och därmed ett ökat mått av egen försörjning för kommunens invånare. Vi såg också att det fortfarande fanns ett glapp i form av ömsesidig kunskap om vårdens- respektive Försäkringskassans regeringsuppdrag. Det kunde vara på både individuell och strukturell nivå men oavsett orsak så drabbade denna okunskap inte sällan individen som hamnade i kläm.  En aktör som har ett mycket stort ansvar för individens arbetslivsinriktade rehabilitering i samklang med vårdplaneringen är arbetsgivaren. Utan arbetsgivarens tidiga involvering i vårdplan och kartläggning av möjligheter för individen haltar kedjan betydligt och individens återgång försvåras. Vi ville i detta projekt tillsammans verka för att på ett betydligt tidigare och mer rutinmässigt sätt involvera arbetsgivaren i individens rehabilitering.

Syfte

Syftet med insatsen var att ytterligare förbättra samarbetet mellan parterna genom att öka och vidmakthålla kunskapsnivåer enligt ovan beskrivning. Vi ville också generera en överföring av kunskaper HC emellan och även mellan HC och klinikerna.

Utöver detta ville vi hitta bra vägar för att gemensamt involvera arbetsgivare tidigt i planeringen av rehabiliteringsprocessen till fördel för individen. Målet var att vi på ett bättre sätt skulle kunna stötta individer åter till arbete eller studier genom en informerad och konstruktiv dialog och gemensamma budskap och planeringar där arbetsgivaren involveras mycket tidigt i sjukskrivningsprocessen.

Mål

1.      Utveckla ett bättre arbetssätt att stötta individer åter till arbete eller studier genom en informerad och konstruktiv dialog och gemensamma budskap och planeringar.

2.      Syftet med projektet är att ytterligare förbättra samarbetet mellan parterna genom att öka och vidmakthålla kunskapsnivåer.

3.      Hitta bra vägar för att gemensamt involvera arbetsgivare tidigt i planeringen av rehabiliteringsprocessen till fördel för individen

Målgrupp

Personer i arbetsför ålder som uppbär eller riskerar uppbära sjukpenning eller rehabiliteringsersättning och som söker hälso- och sjukvården för medicinsk bedömning eller har behov av samordnad rehabilitering.  Ytterligare viktiga målgrupper har även varit de professioner som arbetar med sjukskrivningsprocessen och har ett regeringsuppdrag i rehabiliteringsprocessen. Det har då främst gällt läkare, REKO, FU och de sjukskrivnas arbetsgivare.

Kontakt